Verschil tussen bitumen 470K14 en 470K24

Het verschil tussen bitumen 470K14 en 470K24

 

In Nederland wordt meer dan 60% van de platte daken voorzien van bitumen dakbedekking. In de volksmond ook wel ‘dakleer’ genoemd. Er zijn talloze systemen, onderlagen en toplagen. Maar, wat betekent nu 470k14? En wat is het verschil tussen bitumen 470k14 en 470k24?

Verschillende soorten bitumen

We kennen 2 soorten bitumen: APP en SBS. APP staat voor Atactisch PolyPropyleen en is een mengsel van bitumen en polymeren kunststof. SBS staat voor Styreen Butadieen Styreen en is een mengsel van bitumen en elastomeren kunststof.  De grootste verschillen zijn:

  APP-bitumen   SBS-bitumen
  • Op basis van polymeren kunststof
  • Soepel en buigzaam
  • 100% UV-bestendig
  • Verwachte levensduur van > 25 jaar
  • Op basis van elastomeren kunststof
  • Zeer elastisch
  • Niet 100% UV-bestendig
  • Verwachte levensduur van > 20 jaar

Gehanteerd coderingssysteem

Om alle diverse soorten bitumen uit elkaar te houden, is in Nederland gekozen voor een coderingssysteem:  

De code uitgelegd

Zoals te zien in bovenstaand overzicht, zijn de cijfers en letter in de code gekoppeld aan een bepaalde opbouw van een bitumenproduct. Het eerste cijfer verwijst naar de soort, terwijl de 2 cijfers daarna iets zeggen over het type drager (wapening). De letter K betekent dat het product het KOMO-Attest keurmerk draagt. Zou hier een P staan, dan geldt er een KOMO productcertificaat. Overigens zijn alle Royal toplagen KOMO gecertificeerd. Tot slot geven de laatste 2 cijfers aan hoe het product is afgewerkt.

Verschil tussen 470k14 en 470k24

Het verschil tussen beide codes zit hem in de afwerking van de toplaag. De K14 is een bezande toplaag met een MEC-laag aan de onderzijde. De K24 staat voor een afwerking van grof mineraal (bijvoorbeeld leislag) en heeft ook een MEC-laag aan de onderzijde. De MEC-laag geeft aan dat de rol middels de brandmethode gekleefd kan worden. De grof mineraal zorgt bij APP voor een esthetisch fraai uiterlijk en bij SBS dient deze meteen als UV-bescherming. 


370K14 dakbedekking SBS bitumen Royalflex

SBS bitumen dakbedekking Royalflex

Royalflex SBS bitumen dakbedekking van ijzersterke kwaliteit onder alle omstandigheden. Deze  elastomere gemodificeerde dakbedekking is onverwoestbaar en daarom een waardevolle en duurzame investering.

Lees meer in onze Royalflex brochure.

bekijk ons sbs bitumen assortiment

download de bitumen sbs brochure

APP bitumen dakbedekking gemodifeerd

APP bitumen dakbedekking Royalgum

Royalgum APP gemodificeerde bitumen dakbanen zijn verkrijgbaar met een bezanding of granulaat en in verschillende kleuren. Royalgum APP dakbanen zijn geschikt voor elk type dak en dakbedekkingssysteem.

Lees meer in onze Royalgum brochure.

bekijk ons app bitumen assortiment

download de bitumen app brochure