Een plat dak uitrusten met zonnepanelen? Zeker doen, maar denk in het ontwerp ook na over het veiligheidssysteem, zodat het dak bereikbaar blijft voor onderhoud. Dat gebeurt nu veel te weinig, weet hogere veiligheidskundige Tom Mulder (Vlutters Tools & Safety) die er onderzoek naar deed.

Veiligheid veranderd na plaatsing panelen

Tom: “Op het moment dat je een plat dak hebt dat leeg is, heb je een relatief groot gebied waar je veilig kan lopen. Maar als het vol ligt met panelen, verandert het hele veiligheidsaspect. Het wordt veel risicovoller. Wanneer een jaar later iemand dat dak op moet voor onderhoud - aan het dak zelf, aan technische units of aan de panelen - dan is er vaak geen vrije loopruimte meer, of zijn reeds bestaande veiligheidssystemen niet bereikbaar. Daar is simpelweg niet over nagedacht.”

Als het dak vol ligt met panelen, verandert het veiligheidsaspect. Het wordt veel risicovoller. Tom Mulder, veiligheidsdeskundige

Veiligheid in de ontwerpfase

Mulder komt deze kwesties veelvuldig tegen en maakte er tijdens zijn post-hbo opleiding hogere veiligheidskundige zijn afstudeeronderwerp van. “Een belangrijke theorie die ik heb gebruikt is een onderzoek van de TU Delft naar de levenscyclus van een gebouw en dus ook een dak. Dat onderzoek onderscheidt een fase van initiatief, ontwerp, realisatie, gebruik en sloop. Wat we nu zien gebeuren is: er worden zonnepanelen ontworpen en gerealiseerd. Ergens in de fase van realisatie of gebruik ziet men dat het dak eigenlijk niet zo veilig is. Het nadenken over de vraag hoe we het dak veilig gaan onderhouden moet dus naar voren, naar de ontwerpfase.”

Regels volgens het Bouwbesluit

"Dat is ook hoe het nieuwe Bouwbesluit in elkaar steekt, vervolgt hij. Dat je in het ontwerp van nieuwbouw gaat bedenken hoe je het onderhoud gaat doen. Maar bij een bestaand dak waar zonnepanelen op worden gelegd, geldt dat Bouwbesluit niet. Dus wordt er niet over nagedacht. Echter de zorgplicht is er niet minder om.”

Meer aandacht veiligheid in solarbranche

Bij een bestaand dak waar zonnepanelen op worden gelegd, geldt het Bouwbesluit niet. Hier zou meer aandacht voor moeten komen in de solarbranche. Niet alleen de rendabiliteit van het dak moet centraal staan, ook hoe het dak veilig onderhouden kan worden. Door de panelen door te schuiven naar de dakrand, creëer je in het midden van het dak vrije loopruimte. Dit moet al wel in de ontwerpfase besloten worden, achteraf gaat dit niet meer.

KOMO Safety omarmen

Wat er onder meer moet gebeuren: “KOMO Safety, de kwaliteitsnormering over valbeveiliging zal omarmd en gepromoot moeten worden door de solarbranche. Hierdoor ontstaat de zekerheid van een veilig dak naar alle geldende wet- en regelgeving. Vooruitstrevende brancheorganisaties en leden daarvan, zullen dakveiligheid mee moeten nemen in het ontwerp. En ook de diverse opleidingsinstituten moeten hier echt wat mee gaan doen.”

Meer weten?

Voor al uw vragen rondom veiligheid en veilig werken kunt u terecht bij één van onze vestigingen. Ook als u te maken heeft met een hele specifieke situatie, kunnen wij u adviseren en ondersteunen. Vlutters Tools & Safety is de specialist voor veilig en efficiënt werken op, van en naar het dak. Klik op onderstaande button voor een Royal dak & bouw vestiging bij u in de buurt.

Bekijk alle vestigingen

Deel dit bericht: