De Nederlandse Bouw Documentatie (NBD) vindt omgekeerde daken uitstekend voor het na-isoleren van platte daken. Toch heeft een omgekeerde dakopbouw extra aandacht nodig, bijvoorbeeld voor de afdichting, aansluitingen en afwerking. Bovendien kunt u bij omgekeerde daksystemen alleen gebruikmaken van geëxtrudeerd polystyreenschuim (XPS) als isolatiemateriaal. Wij vertellen u waarom.

De isolatielaag in een omgekeerd dak

Bij een omgekeerd dak ligt de isolatielaag op de waterdichting. Bij zo'n uitwendig isolatiesysteem moet u rekening houden met het feit dat er water onder het isolatiemateriaal kan komen. Daardoor stijgt de vochtigheidsgraad (inwendige condensatie) in de isolatie en krijgen schimmels al snel vrij spel. Daarnaast neemt de isolatiewaarde af als gevolg van deze inwendige condensatie. Een kwalitatieve waterdichting en afschot is dus essentieel voor de het platte dak. Daarnaast moet u ook het juiste, vochtbestendige isolatiemateriaal gebruiken.

Voorwaarden voor isolatie in een omgekeerd dak

De isolatie in een omgekeerd dak moet tegen een stootje kunnen. Het dak is namelijk onderhevig aan de invloeden van zon, regen en wind.

Eigenschappen van XPS

  • neemt geen water op
  • ongevoelig voor vorst- en dooiprocessen
  • hoge warmteweerstand
  • hoge druksterkte
  • goede dimensionale stabiliteit bij vocht- en temperatuurschommelingen

Alleen XPS-isolatie in een omgekeerd dak

Wanneer u bovenstaande eigenschappen ziet, is er maar één conclusie mogelijk: alleen XPS voldoet aan alle voorwaarden voor een omgekeerd dak. Dit isolatiemateriaal heeft een gesloten celstructuur en biedt daarom veel voordelen. Het is niet alleen vochtwerend, maar ook bestand tegen schimmels. XPS heeft een zeer hoge druksterkte en is bovendien eenvoudig op maat te snijden. De platen zijn makkelijk aan te brengen, dankzij hun lichte gewicht.

Soorten XPS isolatie

Bij Royal Roofing Materials raden we onze XPS SL-platen aan voor omgekeerde daken. Voor daken met een hoge belasting, zoals bijvoorbeeld parkeerdaken, hebben we XPS 500.

Ruim XPS-assortiment bij Royal Roofing Materials

Ons veelzijdig XPS assortiment wordt met klimaatvriendelijke CO₂-technologie in de SOPREMA fabriek in het Belgische Tongeren geproduceerd en zijn 100% recyclebaar.

Vragen of advies nodig over XPS?

Heeft u nog vragen over XPS-isolatie op omgekeerde daken? Neem dan gerust contact op met onze productspecialisten.

Deel dit bericht: