Zo’n 40% van de daken in Nederland is voorzien van een kunststof dakbedekkingsysteem.  PVC en EPDM domineren al jaren de kunststof dakenbranche, maar TPO wordt steeds vaker toegepast. TPO en PVC lijken erg op elkaar en zijn zeer geschikt voor grote projecten en oppervlakten, vanwege de gunstige prijs kwaliteit verhouding. Maar, wat zijn nu de verschillen?

Milieuvriendelijk: geen chloor of weekmakers

PVC is van nature hard materiaal, maar toegevoegde weekmakers maken de dakbaan soepel en makkelijker te verwerken. Door langdurige blootstelling aan UV-straling en andere weersinvloeden, treden de weekmakers uit de baan. TPO bevat geen chloor of weekmakers  en is wat dat betreft beter voor het milieu. De meeste daken hebben na gemiddeld 20 - 25 jaar hun technische levensduur bereikt en zullen worden gesaneerd.

Duurzaamheid: lange levensduur en minder afval

Ondanks TPO relatief dunner is, heeft het een betere prestatie en een langere levensduur dan PVC. Een TPO dakbaan van 1.2 mm levert bijvoorbeeld dezelfde prestatie als een PVC  dakbaan van 1.5 mm. Wanneer een PVC dak na zo’n 20 jaar gesaneerd moet worden, is de hoeveelheid afval, aanzienlijk groter. Doordat TPO geen weekmakers bevat, verouderd het dak minder snel.

Weerbaarheid: micro-organismen en neerslag

We doen er alles aan om onze impact op het milieu te reduceren. Onze schonere lucht bevordert hierdoor wel het ideale klimaat voor micro-organismen. Ook op het dak gedijen algen goed. Hun aanwezigheid, maakt PVC hard en stug en minder voorspelbaar bij flinke neerslag. TPO kenmerkt zich door haar flexibiliteit, ook bij lagere temperaturen. Hierdoor wordt een hagelbui beter opgevangen. Er zijn situaties bekend van PVC daken, die beschadigd raakten als gevolg van hagelbuien.

Zonnepanelen: levensduur, reflectie en dikte

In verband met de kortere levensduur van PVC vanwege de weekmakers en de grotere flexibiliteit heb je onder zonne - energiesystemen een dikte nodig van 2.0 mm terwijl dat bij Flagon TPO maar 1,5 mm is. Uitgangspunt is dat de dakbedekking langer mee moet gaan dan de levensduur van de zonnepanelen. Mocht men ervoor kiezen om de zonnepanelen te vervangen zonder ook de Flagon TPO dakbedekking, dan kan men ervoor kiezen om de TPO uit te voeren in 1,8 of 2,0 mm. Hoe dikker de dakbaan hoe langer dat de dakbaan meegaat. Nog een voordeel is dat de Flagon TPO kleur wit RAL 9016 een gunstig effect heeft op zonnepanelen.

TPO dakbedekking

PVC dakbedekking

 

 • Verwachte levensduur > 25 jaar
 • Een goede chemische resistentie: het wordt niet snel aangetast door chemische stoffen
 • Een goede dimensionale stabiliteit: TPO zal niet snel krimpen of uitzetten
 • Een grote weerstand tegen vocht, warmte en micro-organismen
 • Bevat geen weekmakers: zeer geschikt als dakbedekking onder zonne - energiesystemen
 • Alle dakbanen zijn worteldoorgroeibestendig (NEN EN 13948)
 • Hogere rekenwaarde 780 Newton (staaldak ) windbelasting

 

 

 • Verwachte levensduur gemiddeld 20 jaar
 • Minder stug om te verwerken dan TPO
 • Gemakkelijk te verwerken
 • Verkrijgbaar in diverse kleuren, zelfs in koper- of aluminiumlook
 • Weersbestendig, maar minder bestand tegen micro-organismen en uitlaatgassen i.v.m. weekmakermigratie
 • PVC-G voor geballaste daken is worteldoorgroeibestendig NEN EN 13948
 • Lagere rekenwaarde 625 Newton (staaldak) windbelasting


Verwerking van TPO dakbedekking

TPO dakbanen hebben net als PVC dakbanen een voortreffelijke lasbaarheid. Afhankelijk van de materiaaleigenschappen is de verwerking van TPO ook goed te vergelijken met PVC. Ook hierbij is geen open vuur nodig: de dakbanen worden met hete lucht aan elkaar verbonden en kunnen ook bij lage temperaturen worden verwerkt. Nadeel van TPO is het oxideren van de toplaag, wanneer het blootgesteld is aan omgevingsinvloeden kan het nodig zijn om de TPO te activeren met Flagon TPO Cleaner.

Flagon TPO

In tegenstelling tot andere merken TPO is Flagon TPO van Royal Roofing Materials een stuk soepeler. We hebben altijd een grote hoeveelheid op voorraad, in verschillende diktes en in zowel de witte (RAL 9016) als de grijze variant Basalt grijs (RAL 7012) met daarbij alle  behorende toebehoren.

Wilt u meer weten?

Bel 024 - 377 32 73 voor meer informatie of kom langs op een van onze Royal dak & bouw vestigingen.

Vestigingen

Deel dit bericht: