Hoe brand je een bitumenrol op juiste wijze?

De 6 do's & dont's om beter te branden!

Geloof het of niet, maar zelfs de dakdekkers met jarenlange ervaring in het branden van bitumen daken, maken onbedoeld fouten. In dit filmpje de do's en dont's om een bitumen rol te branden volgens de regels van de dakdekkers kunst.

1.    Waarom is branden op de onderlaag niet juist?

De APP onderlaag heeft een verwekingstemperatuur nodig van ca. 155 graden. De APP toplaag heeft een verwekingstemperatuur  nodig van 255 graden om de MEC laag te smelten. Bij SBS is dit 125 om 225 graden. Bij het branden op de onderlaag zal de MEC laag onvoldoende smelten en de onderlaag oververhit worden. Plooivorming van de onderlaag is dan het meest voorkomende gevolg.

 

2.    Krijg ik voldoende hechting als ik de brander verticaal naar beneden richt?

Nee, bij een verticale stand van de branderkop zal de vlam hoofdzakelijk op de onderlaag gericht zijn  waardoor de MEC op de toplaag niet voldoende zal smelten. Onvoldoende hechting tussen toplaag en onderlaag zijn daarvan het gevolg. Blazen en plooien zijn dan op termijn een veel gezien fenomeen.

 

 

3.    Beschadig ik de toplaag niet als ik op de MEC-laag brand?

Nee, bij een juiste stand van de branderkop, lichtjes gebogen richting de MEC laag zal de MEC laag smelten en kan de rol vooruit gerold worden. Voldoende bitumensmelt zorgt dan voor een goede hechting op de onderlaag.

 

4.    Moet ik de intensiteit verminderen als mijn onderlaag geblazen bitumen is?

Ja, bij een geblazen bitumen wordt de onderlaag al verweekt met 110 graden. Een SBS toplaag heeft een verwerkingstemperatuur van 225 graden. De kans bestaat bij het branden op de geblazen bitumen onderlaag dat deze verbrand en de mengverhouding SBS - geblazen bitumen zodanig slecht is dat de rups langs de baan zeer snel craqueleert.

 

 

5.    Moet ik een kernrol gebruiken om een goede aandrukking te realiseren?

Bij voorkeur een grote kernrol. Afmetingen van minimaal 125 tot 150 mm doorsnede van aluminium. Hierdoor is een goede gelijkmatige  aandrukking mogelijk en heeft uw voet voldoende ruimte om de branderkop onder de juiste hoek op de MEC-laag te richten zonder dat de schoen verbrand of te heet wordt.

 

6.    Is het verstandig om de overlap bij een thermbaan apart te branden?

Ja, bij de verwerking van een thermbaan zal met de brander de thermstrepen slechts geactiveerd hoeven te worden. Minder hitte is hiervoor nodig. Bij de overlap moet de MEC-laag natuurlijk wel volledig gesmolten worden om een goede hechting en waterdichtheid te realiseren. Dit is in een beweging van de brander moeilijk uit te voeren.

 Neem contact op

Vragen? Neem gerust contact op met Royal Roofing Materials.

Stel een vraag

Volg ons online!

Vanaf nu zijn wij online te volgen via Facebook en Linkedin! We delen trends & ontwikkelingen en het laatste nieuws. Niets missen? Volg ons op Facebook of Linkedin.

Volg ons op Facebook

Volg ons op Linkedin