Steeds meer mensen kiezen ervoor om zelf energie op te wekken sinds de prijs voor zonnepanelen is gedaald. Hiermee bespaart u niet alleen op uw eigen energierekening, maar kunt u ook geld verdienen aan de door u opgewekte energie!  De aanschaf van zonnepanelen vraagt om een eenmalige investering, die u op termijn zeker terugverdient. Niet alleen een goede keuze voor het milieu, maar ook voor uw portemonnee dus! Graag delen wij 5 tips waarmee u maximaal rendement haalt uit uw zonnepanelen!

1. Voer dakinspectie uit voor plaatsing zonnepanelen 

Zonnepanelen gaan zeker 50 jaar mee. Het is dan ook van belang dat de dakbedekking een zo lang mogelijke levensduur heeft. Laat altijd eerst een grondige dakinspectie uitvoeren door een professionele dakdekker. Hij kan bepalen of de huidige dakconstructie sterk genoeg is om het gewicht van zonnepanelen te dragen (en hoeveel) en of de dakisolatie geschikt is om de panelen op te monteren. Daarnaast kan hij zien of uw dak is voorzien van de juiste dakbedekking om de kans op lekkages te voorkomen.  

Dakinspectie voor plaatsing zonnepanelen | Royal Roofing Materials

Laat altijd eerst een grondige dakinspectie uitvoeren door een professionele dakdekker.

2. Kies dakbedekking die geschikt is onder zonnepanelen

Dakbedekking die weekmakers bevat is niet geschikt voor zonnepanelen. Weekmakers kunnen de levensduur van zonnepanelen namelijk beïnvloeden. Kiest u voor bitumen dakbedekking dat zit u altijd goed. Bitumineuze waterdichting heeft een zeer lange levensduur en wanneer deze in twee lagen is aangebracht, is de kans op lekkages minimaal. Heeft u liever kunststof dakbedekking, dan is TPO de beste keuze onder zonnepanelen. Kiest u voor dit materiaal, dan kunt u rekenen op een levensduur van 25 tot 30 jaar. Beide typen dakbedekking zijn verkrijgbaar met een witte afwerking. Door de kleur wordt zonlicht gereflecteerd, waardoor u nog meer rendement haalt uit uw zonnepanelen.

3.  Bepaal de juiste plaatsing voor zonnepanelen

Daken die op het zuiden liggen, vangen natuurlijk de meeste zon. Dat betekent niet dat het plaatsen van zonnepanelen de moeite niet waard is, indien dit niet het geval is. Ook panelen op daken die naar het oosten of westen gericht zijn met een helling van 30 graden, wekken nog voldoende groene stroom op om rendabel te zijn. Bekijk de bouwtekening van uw huis of laat u informeren door uw dakdekker om de juiste plaatsing te bepalen.

4. Ga voor de optimale hellingshoek bij het plaatsen van de zonnepanelen

De optimale plaatsing voor zonnepanelen is met een hellingshoek van 30 à 35 graden. Ligt de hellinghoek hoger of lager, dan zal uw rendement helaas ook minder zijn. De hellingsgraad is ook bepalend voor het bevestigingssyteem van uw zonnepanelen. Houd hier rekening mee.

5. Vermijd plaatsing van zonnepanelen in de schaduw

Het is misschien een open deur, maar in de praktijk komt het echter nog weleens voor: een boom of een schoorsteen die zorgt voor schaduw op zonnepanelen. Dit vermindert uiteraard het rendement ervan. Beperk de impact van schaduw met technische oplossingen, zoals micro-omvormers of optimisers.

Meer weten?

Wilt u ook maximaal rendement halen uit uw zonnepanelen, dan helpen deze 5 tips u zeker op weg. Heeft u nog aanvullende vragen of wilt u een dakinspectie laten uitvoeren? Neem dan contact op met uw dakdekker. Hij kan u verder helpen of indien nodig zijn leverancier inschakelen voor technisch advies en ondersteuning. Heeft u nog geen dakdekker? Royal brengt u graag in contact met een vakkundige dakspecialist bij u in de regio. Neem contact op met de dichtstbijzijnde Royal vestiging en vraag naar een referentie!

Zoek een Royal vestiging

Deel dit bericht: