Wanneer kies je voor witte TPO? Welke voordelen heeft deze kunststof dakbedekking? En waarop moet je letten bij het aanleggen van deze synthetische dakbedekking? TOP magazine ging op onderzoek bij een project in Zundert. Daar wordt een koelvrieshuis met TPO geïsoleerd. Aannemer Jean Paul Vink van Kunststof Dak Nederland (KDN) en Rob Kleijnhans van Royal Roofing Materials, geven daarbij toelichting.

 

Dakbedekking die sterk, stug én duurzaam is

Zelfs op een bewolkte dag is het wit oogverblindend. De kracht van de zon was er ook afgelopen zomer weer volop, juist daarom is deze kleur gekozen. Want het wit draagt op dit dak bij aan duurzaam energiegebruik. “De opdrachtgever heeft ervaring daarmee en stond dus op het gebruik van deze witte TPO van een speciaal sterke, stugge kwaliteit, zodat ze straks het gewicht kan dragen van de vele honderden zonnepanelen die hun werk gaan doen voor het koel-vrieshuis hieronder”, vertelt Jean Paul Vink, eigenaar van Kunststof Dak Nederland. “Wit weerkaatst, het houdt de ruimte daaronder koeler en de zonnepanelen werken efficiënter daardoor.” Zwarte of witte dakbedekking maakt bij een hittegolf echter niet uit, want met die temperaturen is het allemaal even heet, zegt Jean Paul. “Onze jongens begonnen om 4.30 uur ’s ochtends en konden doorwerken tot 13.00 uur.”

 

Vakmanschap maakt het verschil

Kunststof Dak Nederland is gevestigd in Roosendaal, maar doet regelmatig klussen in Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Vandaag werken eigenaar Jean Paul en zo’n 12 medewerkers samen met Cladding Partners aan een koel-vrieshuis in Zundert. Momenteel wordt bij het iets lagere dak van de technische ruimte hard gewerkt aan de vele details in de hoeken van de vaste borstwering. Jean Paul is blij met die hoge rand: “Dit is wel een zware constructie en niet gebruikelijk, maar wel veilig voor ons. Hier val je niet vanaf.” De vele details in de hoeken komen door de balken en de poten van de grote airco-installatie. Gelukkig is dat werk met de bijpassende, voorgevormde buitenhoeken (ook wit) iets makkelijker gemaakt. Maar eenvoudig is het niet. “Hier komt de vakman naar boven”, weet de vakman die in 1989 is gestart. “Want een product zoals TPO kan wel goed zijn voor een levensduur van 30 jaar, maar het zijn ook de handjes die het maken.”

 

Volledig verlijmd dak

“Het karakter van dit dak op de technische ruimte is echt heel anders”, vertelt Jean Paul. “Hier wordt ook geschroefd, terwijl dat op het grote dak van de koel-vrieshal hiernaast absoluut niet het geval is. Bij beide is wel de windbelastingberekening belangrijk. Die laten we doen door de leverancier, dus door Royal.”

Bij het aanbrengen van de 9.500 m2 dakbedekking van de eigenlijke koel-vrieshal wordt dus geen enkele schroef gebruikt. Waarom? “Omdat schroeven van metaal zijn en elke schroef toch weer iets afdoet aan de isolatiewaarde van het dak. En binnen moet het -24 graden Celsius blijven, ook tijdens een hittegolf. Daarom hebben we hier 3.000 kilo lijm gebruikt om al die rollen Flagon EP/PR F TPO volledig verkleefd aan te brengen.”

 

TPO bestellen per dak

Jean Paul vertelt dat hij bestelt per project en in dit geval ook per dak. “Hiernaast zijn ze nog bezig met de bouw van een kantoor. We volgen de bouwers van het dak. Als zij daar het dak leggen, dan bestellen wij de materialen daarvoor.”

“Voor dit werk is de TPO op aanvraag, projectmatig gemaakt”, zegt Rob Kleijnhans van Royal Roofing Materials. “Deze rollen komen uit Noord-Italië, nabij Bergamo. Die zijn in de eerste maanden van 2020 keihard getroffen door het coronavirus. Dus de levering was niet vanzelfsprekend. Uiteindelijk ging het benodigde materiaal vlak voor het gebruik – op vrijdag – in Italië op de trein, zodat dinsdag ermee gewerkt kon worden.” Inmiddels lopen de leveringen nu weer normaal.

 

Geen correctie

Alles wordt in het werk gesteld om het dak zo perfect mogelijk luchtdicht te maken. Daarom wordt elke naad nauwkeurig afgekit door het staalmontagebedrijf. Ook de metalen koppelstrips op het hoogste punt zijn aan beide zijden volledig luchtdicht afgewerkt. “Pas dan gaan de rollen TPO er overheen, waarbij je moet bedenken dat je voor dit soort oppervlaktes geen lijmmachines hebt. Dat is dus 9.500 vierkante meter handwerk”, weet Kleijnhans. “Je hebt nog wel systemen waarmee je met lijm strepen kan trekken”, vult Jean Paul aan, “maar voor volledige hechting moet de lijm met de roller overal aangebracht worden. Daardoor zit de TPO helemaal vast op het totale oppervlak. Dat is precisiewerk, want je kun dan ook niets meer corrigeren.”

 

Lees ook de andere artikelen uit TOP magazine en waarom bij de Coca Cola-fabriek in Dongen is gekozen voor Flagon TPO. En verdiep u in ons assortiment witte dakbedekking. Heeft u nog vragen? Neem dan contact met ons op!

Deel dit bericht: