Veilig werken op het dak is prioriteit nummer één. Ook de overheid is sinds het Bouwbesluit uit 2012 gefocust op goede veiligheidsmaatregelen. Veiligheid staat bij Vlutters Tools & Safety al jaren met stip op nummer één. Dat vertelt Thijs Assink van veiligheidspartner van Royal in TOP magazine. “We onderzoeken bovendien of het efficiënter en voordeliger kan.” De twee nieuwe Soprasafe producten, het single ankerpunt en het kantelbaar hekwerk, zijn daar voorbeelden van

Veilig werken op het dak

Hoe kun je kosten besparen zonder in te boeten op veiligheid? Bij Vlutters Tools & Safety wordt die vraag regelmatig gesteld. Dat leidde tot het idee van de nieuwe Soprasafe single ankerpunt. “Dit is een combinatie van het ankerpunt van het lijnsysteem en een penduleanker”, vertelt Assink. Een lijnankerpunt heeft vier boorgaten en wordt geleverd zonder bevestigingsmateriaal. “Het single ankerpunt daarentegen heeft maar één boorgat en is tevens de bevestiging. Met meerdere single ankerpunten is – als de Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) dit heeft aangetoond – werken op het dak net zo veilig, maar is een (duurder) lijnveiligheidssysteem niet meer nodig. Het scheelt montagetijd en bevestigingsmateriaal.” Per ankerpunt gaat het volgens Assink dan algauw over tientallen euro’s. “Een gemiddelde offerte wordt zo een stuk interessanter.”

 

Veiligheid tegen lagere kosten

Het nieuwe kantelbaar lichtgewicht hekwerk van Soprasafe helpt ook veilig werken tegen minimale kosten. “Het heeft drie kantelstanden en kan zelfs helemaal worden neergeklapt. Vooral dat laatste spreekt opdrachtgevers en architecten aan”, vertelt Assink. Extra ballastblokken zorgen voor de stabiliteit van het hekwerk. Zeker bij zonnepanelen is het Soprasafe hekwerk een uitkomst. “De panelen liggen soms zo dicht op de dakrand dat er geen ruimte is voor lijnbeveiliging. Een hekwerk is dan de oplossing. Iets dat sommige opdrachtgevers en de meeste architecten liever niet zien. Met een kantelbaar hekwerk los je dat probleem op.”

Het kantelbare hekwerk is goedkoper dan een standaard statisch hekwerk. En bij beperkte ruimte kan het Soprasafe hekwerk bovendien met apart verkrijgbare aanpassingen ook tegen de gevel of op de opstanden worden gemonteerd of zelfs worden verhoogd.

 

Earth Live maakt valbeveiliging makkelijker

Dakwerkers moeten sinds het Bouwbesluit uit 2012 voorzieningen treffen voor hun veiligheid op het dak. Ook de sector wil graag werk maken van veiligheid. “Wij hebben de roep om veiligheid op het dak vertaald naar een specialisme in veiligheid”, zegt Assink. “Veiligheid die hand in hand gaat met kostenreductie. Vorig jaar zijn we gestart met een soort Earth Live. We hoeven niet meer ladders en trappen op en langdurig meten en fotograferen. Geef een adres en vanachter de computer verzamelen we informatie over de maatvoering, bekijken we actuele situaties en maken we foto’s die bruikbaar zijn voor een goed onderbouwd en gedegen eerste veiligheidsadvies.”

 

Bewijs van veiligheid en ambitie

De Royal-veiligheidspartner Vlutters Tools & Safety is KOMO Safety gecertificeerd, innovatief en ambitieus. Dat blijkt ook uit de hoge verwachtingen van de nieuwe Soprasafe producten. “Zeker van het hekwerk dat sinds 2020 leverbaar is. Diverse offertes met de single ankerpunten zijn al omgezet in opdrachten. Safety first, maar met een goede commerciële prijs.”

 

Benieuwd naar de andere artikelen uit TOP magazine? Lees hier de nieuwste editie van TOP. Of bekijk de brochure van Soprasafe. Meer over veilig werken leest u in ons Handboek Veilig werken op hoogte. Heeft u nog vragen? Neem dan contact met ons op!

Deel dit bericht: