Zink is altijd en overal nodig. Het makkelijkst zijn de lange, rechte deklijsten, zó uit de fabriek. Ingewikkelder is het maatwerk met al z’n specifieke hoeken en profielen. De Royal dak & bouw vestiging in Rijswijk heeft daarom een eigen zinkstraat, waar de dakdekker zelf handmatig lengtes tot 2 meter kan zetten. “Hiermee voorzien we in een behoefte”, vertelt vestigingsleider Frans Hoogendoorn. “Want veel dakdekkers kunnen wel de korte stukken zinkprofiel tot één meter binnen hun eigen bedrijf zetten, terwijl je de lange stukken goed vooraf kunt plannen. Die heb je al besteld. Maar net die onvoorziene stukken tussen 1 en 2 meter, die leveren op een ongelukkig moment soms veel vertraging op.”

 

Tijd besparen dankzij de zinkstraat

“Elke dakdekker kent dat wel: het zou een eenvoudig, overzichtelijk werk moeten zijn. Maar dan kom je op dat dak, waar blijkt dat de hoeken en randen toch net wat ingewikkelder zijn. Ondertussen staan al het materiaal plus de nodige vakmensen beneden al klaar, terwijl de klok tikt. Toch moet de rest van de renovatie blijven wachten tot het dak goed afgewerkt is. Ergernis voor iedereen. Als je op dat moment zink maatwerk gaat bestellen, verlies je toch weer een kostbare dag. Het mooie aan onze zinkstraat is dat je altijd terecht kunt. Soms is er net een collega bezig, maar vaak kun je meteen aan de slag. Zo heb je met een paar handelingen je langere maatwerkprofielen gezet en rij je snel weer naar de bouwplaats. Dan kan iedereen gewoon aan het werk blijven. Het levert dus meteen veel op.

 

Zinkstraat toegankelijk voor iedereen

“Zo simpel is het”, zo vult vaste klant Tom Koenders aan. “Maar zeker bij het zetten moet je wel weten wat je doet. Dus eerst goed meten, rekenen, tekenen, zodat de kraal, de neus, het hangende kantje en de waterkering allemaal op de juiste lengte en onder de goede hoek gezet worden. En dan secuur werken!”

De zinkstraat bestaat uit 3 machines, alle handbediend:

  1. de tafelschaar (guillotine)
  2. de kraalbank
  3. de zetbank

Qua gereedschap is er alleen nog een handschaar nodig. Hoogendoorn: “Waarom handbediende machines? Zo blijft het toegankelijk voor iedereen; elektrische machines brengen toch wat meer risico met zich mee. We eisen van de gebruikers geen diploma om hiermee te mogen werken, maar we checken bij nieuwelingen wel de vaardigheid. Zoals Tom al zei, je moet wel weten wat je doet.”

 

Zinkstraat stap voor stap

1. Als eerste stap snijdt Tom Koenders de zinkplaat op de juiste afmeting.Zinkstraat | Royal roofing materials
2. Het buigen van de kraalrand is stap 2.Zinkstraat Rijswijk | Royal Roofing Materials

3. Als laatste stap wordt het 2 meter lange zinkprofiel gebogen. Om de juiste hoek te bereiken houdt Tom Koenders aan de binnenzijde de graden verdeling scherp in de gaten.

 Zinkstraat stap 3 | Royal Roofing Materials

4. Het eindproduct: een zelfgemaakt zinkprofiel precies op maat.

Zinkstraat stap 4 | Royal Roofing Materialseindresultaat zinkstraat | Royal Roofing Materials

 

Video zinkstraat

Ooit begon hij als dakdekker, maar wat later leerde hij het loodgieterswerk erbij. Zelfstandig dakdekker Tom Koenders is met zijn onderhoudsbedrijf van beide markten thuis. Zo is hij flexibel, hoewel het merendeel van zijn werk zich afspeelt op het dak. Koenders is een trouwe, vaste klant bij Royal dak & bouw in Rijswijk. Op de foto’s demonstreert hij alle stappen van het zinkzet-proces. Hij doet dat ook in deze video. 

 

Maatwerk zink nodig?

Voor zink op maat kunt u terecht bij onze Royal dak & bouw vestiging in Rijswijk. Wilt u alle informatie over maatwerk zink of zink op maat bestellen? 

Meer weten over zink

Deel dit bericht: