Isoleren volgens de regels van het bouwbesluit

Strenge eisen nieuwbouw & renovatie woningen

Er worden steeds strengere eisen gesteld aan de isolatie waardes van nieuwbouwwoningen en het verbouwen van bestaande woningen.  In het Bouwbesluit is opgenomen aan welke Rc waardes bepaalde isolatie moet voldoen en welke materialen het meest geschikt zijn om de vereiste isolatie waarde te bereiken. De Rc waarde verschilt per toepassing en materiaal.

Verschillende Rc-waarden

De warmteweerstand van de woning bepaalt de vereiste Rc waarde. De R-waarde zegt iets over de isolerende waarde van het materiaal en de c zegt iets over de combinatie van het materiaal met de onderconstructie. Samen bepalen zij het warmte-isolerende vermogen van bijvoorbeeld een dak of spouwmuur. Een dak moet de hoogste isolatiewaarde hebben. Hier lekt een woning de meeste warmte. Voor de muren en vloer gelden echter weer andere eisen:

Verplichte isolatiewaarden per onderdeel:

 • Dak:Rc 6,0
 • Muur:Rc 4,5
 • Vloer: Rc 3,5

Isolatie platte daken

Het isoleren van een plat dak vraagt om een compleet andere aanpak dan een hellend dak. Zo zijn er drie manieren om een plat dak op te bouwen, afhankelijk van de dakopbouw:

Isolatiemethoden platte daken:

 1. Koud plat dak: isolatie van het dak via binnenzijde
 2. Warm plat dak: isolatie aangebracht via de buitenzijde
 3. Omgekeerd plat dak: isolatie aangebracht op waterkerende laag (daktuinen en terrassen)

Isolatie hellende daken

Ook de isolatie van een hellend dak hangt af van de opbouw. Er zijn drie soorten hellende daken en methoden om deze te isoleren:

Isolatiemethoden hellend dak:

 1. Spantendak: eenlaags geisoleerd van binnenuit (nieuwe woningen)
 2. Gordingendak: tweelaags geisoleerd van binnenuit (oudere woningen)
 3. Sarkingdak: isoleren van buitenuit op het onderdak (bestaande woningen)

Isolatie van muren

Het isoleren van de buitenmuren van een woning kan op verschillende manieren: isolatie aan de buitenzijde, isolatie via de binnenzijde of via de spouwmuur. Het isoleren van een bestaande of nieuwbouwwoning vraagt wel verschillende isolatiemethoden.

Voordelen van isolatie via spouwmuur:

 1. Makkelijk en snel te plaatsen
 2. Voorkomt vocht- en schimmelproblemen
 3. Werkt geluiddempend voor optimaal akoestisch comfort.

Rc waarde berekenen en isolatiemateriaal kiezen?

Online kunt u verschillende tools vinden, die u kunnen helpen bij het berekenen van de Rc waarde en het kiezen van materiaal. Wilt u er 100% zeker van zijn dat u het juiste materiaal kiest voor uw project? Kom dan gerust langs op één van onze vestigingen of neem contact met ons op.