Vacuum isolatie op het dak | Royal Roofing Materials
Vacuümisolatie biedt uitkomst bij ruimtegebrek

Vacuümpanelen voor speciale gevallen

Het dak van een nieuw appartementencomplex in Tilburg kent een extreem hoge isolatiewaarde: een Rc van 9,0 m²k/W. Bij de balkondeuren kwam Martin Brekelmans, die namens Holding Ben de Graaff de dakwerkzaamheden uitvoert, niet weg met het dikke isolatiepakket. De oplossing? Vacuümpanelen.

Het appartementencomplex loopt vooruit op de toekomstige eisen die voor nieuwbouw gaan gelden, met hoge isolatiewaarden voor gevel, vloer en dak. Het grootste deel van het dak is geïsoleerd met twee lagen PIR (Kingspan Therma, 90 mm en 60 mm) met daarop afschotisolatie. Er was alleen een probleem: bij de balkondeuren van de bovenste appartementen, die het platte dak bereikbaar maken voor de bewoners, kwam men niet uit met dit dikke pakket.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"Vacuümpanelen pas je alleen in speciale gevallen toe"

 

Accountmanager Sebastiaan van den Berg

Vacuümisolatie Optim-R

Via Royal Roofing Materials werd voor dat gedeelte van het dak een oplossing gevonden in de Optim-R vacuümisolatieplaten van Kingspan. “Dit is een speciaal product dat in Engeland moet worden besteld en daar ook wordt geproduceerd”, zegt accountmanager Sebastiaan van den Berg, die het project vanuit Royal heeft begeleid en ook het tekenwerk en het afschotplan voor zijn rekening heeft genomen. De lambdawaarde (λ) van deze panelen is met 0,007 W/m·K zeer laag. De isolatiewaarde is daarmee ongeveer drie keer zo goed als die van hardschuim isolatieplaten (PIR) en vijf tot zes keer zo goed als minerale wol.

 

Maatwerk vooraf ingemeten

Wat betreft verwerking zijn er wel aandachtspunten. Zo zijn vacuümpanelen niet op maat te zagen op de bouw, want dan gaat de isolerende werking verloren. In samenwerking met Van den Berg is alles vooraf exact ingemeten. De strook voor de balkondeuren is grotendeels belegd met een dubbele laag vacuümpanelen van 300 x 600 mm met een dikte van 30 mm, in halfsteens verband. Passtukken zijn op maat geproduceerd. Onder dit pakket een dampremmende laag en rubbergranulaat, erbovenop een afschotplaat (PIR). 

 

 “Ik moest voor het leggen van de panelen stofzuigen op het dak. Scherpe materialen kunnen de plaat doorboren en dan gaat de werking verloren.”

  Dakdekker Martin Brekelmans

Het systeem is als volgt opgebouwd:

Rondom de balkondeuren: eerst een dampremmende laag, rubbergranulaat, twee lagen Optim-R vacuümpanelen en daarbovenop een afschotplaat (PIR). De opbouw van de rest van het dak: eerst de Royal Quick primer, dan Royalvap FF als dampremmende laag en tot slot de isolatie. Voor de afwerking: de Royalbase 460P60 als onderlaag, met Royalstick Base ZK zelfklevende randstroken. De toplaag bestaat uit de Royal Bicom 470K14 en 470K24. Het dak is inmiddels klaar, het appartementencomplex wordt einde van het jaar opgeleverd.

Volg ons online!

Vanaf nu zijn wij online te volgen via Facebook en Linkedin! We delen trends & ontwikkelingen en het laatste nieuws. Niets missen? Volg ons op Facebook of Linkedin.

Volg ons op Facebook

Volg ons op Linkedin