Bitumen dakbedekking (dakleer in de volksmond) is al jaren één van de meest toegepaste waterdichting op platte daken. Een bitumineus dak gaat tientallen jaren mee, is bestendig tegen zonlicht, extreme neerslag en blijft uitstekend beloopbaar. Dit wist u al, maar kent u het verschil tussen APP-bitumen en SBS-bitumen?

Verschillende types bitumen dakbedekking

Er zijn verschillende types bitumen, elk met hun eigen unieke eigenschappen en voordelen. Zo is APP-bitumen goed bestendig tegen zonlicht en is SBS-bitumen juist weer heel elastisch. Wanneer u de verschillen kent, is de keuze niet zo moeilijk meer en weet u precies waarin u investeert!

SBS dakbedekking: elastisch & flexibel

De afkorting SBS staat voor Styreen Butadieen Styreen. Deze bitumen is samengesteld uit elastomeer, een synthetisch rubber met een grote elasticiteit. Deze eigenschap zorgt ervoor dat de dakbanen soepel blijven en de onderliggende constructie, zoals isolatie, niet in de weg zitten. Door de goede hechting van SBS dakmembranen, is de kans op lekkage nihil. Voor optimale sterkte wordt er bij SBS-bitumen minder kunststof toegevoegd dan bij APP-bitumen. Hierdoor is een bitumineus dak van SBS minder UV-bestendig. Kiest u ervoor om SBS-bitumen dakbedekking te plaatsen, verwerk deze dan bij iets koudere temperaturen en dek deze af met leislag of ballastgrind. Dit voorkomt dat zonnestralen doordringen op het bitumen. De Royalflex 470K14 of 470K24 bevatten brandvertragende stoffen, een polyester composiet bewapening en worden gebruikt voor een éénlaagse of meerlaagse dakafdichting. De SBS-dakrollen zijn verkrijgbaar in verschillende breedtes, kleuren en afwerking. Kiest u voor Royalflex dan kunt u rekenen op dakbedekking met een bijzonder lange levensduur.

SBS dakbedekking | Bitumen dakleer | Royal Roofing Materials

APP dakbedekking: soepel & UV-bestendig

De afkorting APP staat voor Atactisch PolyPropyleen. Dakbanen van APP-bitumen bestaan uit een combinatie van bitumen en een plastische kunststof. De dakbedekking neemt de eigenschappen van de kunststof over, waardoor de bitumen soepel blijft en goed bestand is tegen extreme omgevingstemperaturen. De APP in de bitumen zorgt ervoor dat het verwerkingspunt wordt verhoogd van 50 graden naar 140 à 150 graden. Het verwerkingspunt is de temperatuur waarbij een vaste stof vloeibaar wordt (smelt). Deze reactie maakt het membraan UV-bestendig en zorgt voor een langere levensduurverwachting. De Royalgum 470K14 en 470K24 bevatten brandvertragende stoffen, een glasvlies bewapening en worden toegepast in éénlaagse of meerlaagse dakafdichting. De APP-dakrollen zijn verkrijgbaar in verschillende breedtes, kleuren (waaronder wit), en afwerkingen. Kiest u voor Royalgum dan kunt u rekenen op dakbedekking met een bijzonder lange levensduur.

 APP dakbedekking | Bitumen dakleer | Royal Roofing Materials

Bitumen assortiment dakbedekking van Royal

De APP-gemodificeerde en SBS-gemodificeerde dakbanen van Royal zijn eenvoudig en snel te verwerken met de brandmethode of kleefmethode. De bitumineuze dakbanen zijn geschikt voor vrijwel elk type dak en zijn toepasbaar in de hoogste begaanbaarheidsklassen, zoals parkeerdaken.

Laat u adviseren door een van onze dakexperts!

Bent u er nog niet uit welk type bitumen de beste oplossing is voor uw specifieke situatie? Royal biedt beide soorten aan en adviseert u graag bij het maken van de juiste keuze. 

Lees meer en bestel via de webshop

Deel dit bericht: