Alsan is een hars voor het brandvrij inwerken van dakdetails zoals opstanden, dakranden en ontluchtingen. In zowel nieuwbouw als renovatieprojecten wordt Alsan steeds vaker toegepast. Er bestaan twee soorten: Alsan Flashing Jardin, welke direct is toe te passen en een variant die uit twee eerst moet worden gemengd, bestaande uit twee componenten: Alsan 770 en Alsan 770TX.  In dit blog de meest gestelde vragen op een rij!

Het verschil tussen Alsan Flashing en Alsan 770TX?

De toepasbaarheid. Alsan Flashing Jardin is een op PU met bitumen gebaseerd kant-en-klaar mengsel. Deze variant is echter alleen te gebruiken voor het inwerken van details. Met de tweecomponent Alsan 770TX kunnen de details worden ingewerkt, maar ook aansluitingen tussen verschillende dakbedekkingen. Deze kan tevens op galerijen en parkeerdekken worden gebruikt.

Welke variant Alsan kies ik en hoe pas ik deze toe?

Als je bitumen moet aansluiten op een moeilijk detail, dan is Alsan Flashing daarvoor het gemakkelijkst in gebruik. Goed roeren en het is gebruiksklaar. Het nadeel is wel dat de Flashing drie arbeidsgangen heeft:

Aanbrengen Alsan Flashing:

  1. Leg eerst een beetje aan en breng hierin een wapeningsvlies aan. Laat dit aandrogen
  2. Breng daarop een tweede laag Flashing aan voor de waterdichtheid
  3. En breng tot slot een derde laag aan voor duurzame waterdichtheid en worteldoorgroeibestendigheid.


Aanbrengen Alsan 770

  1. Meng de Alsan 770 hars goed door
  2. Voeg vervolgens de katalysator toe en meng alles grondig door (let op de juiste verhouding)
  3. Breng een laag aan, leg het vlies erin en rol luchtvrij
  4. Breng direct een 2e laag aan, laat deze uitharden
  5. En klaar! Geen wachttijd dus!

Alsan waterdichting | Royal Roofing MaterialsKiest u voor Alsan Flashing dan moet u uw werk anders inplannen.

Heb ik primers nodig bij toepassing van Alsan?

Bij Alsan Flashing zijn primers NIET nodig. Bij de Alsan 770 is dit WEL het geval. Dit is afhankelijk van de ondergrond (staal, tpo, bitumen of) beton. Let op de juiste verwerkingsvoorschriften van de fabrikant of vraag advies bij uw Royal-vestiging.

Moet ik Alsan altijd voorzien van een polyester wapeningsvlies?

Ja, dat moet! Daar waar een naadovergang is – of dat nu bitumen-bitumen, bitumen-pvc, pvc-tpo of metaal-pvc is – moet u die verbinding zo sterk mogelijk maken. Dat kan maar op één manier: met een wapeningsvlies! Let op: de Flashing Jardin is níet te gebruiken in combinatie met PVC.

Alsan Flashing Jardin is níet te gebruiken in combinatie met pvc!

Alsan vloeibare waterdichting & dakbedekking | Royal Roofing Materials

Kan ik Alsan met dezelfde kleur leislag/granulaat instrooien voor een naadloze aansluiting?

Ja, dat kan. Maar let op: zet éérst het hele systeem op, laat deze uitharden en breng dan nog een kleeflaag aan waar je dit instrooit. De Alsan 770TX kan na uitharden worden voorzien van een laag Alsan 970F, waarin leislag/granulaat gestrooid kan worden.

Welke kleuren leislag / granulaat zijn er leverbaar?

De 770TX kent twee standaardkleuren RAL7032 en RAL7012. Maar door het naderhand aanbrengen van Alsan 970F Finish is bijna elke RAL-kleur mogelijk (afhankelijk van de hoeveelheid). Alsan Flashing Jardin is echter alleen leverbaar in zwart.

Kan ik Alsan 770TX gebruiken om verschillende soorten dakbedekking aan elkaar te zetten?

Ja, dat kan. Let wel op de juiste primer pér product. Bij pvc is bijvoorbeeld geen primer nodig, maar bij tpo en bitumen bijvoorbeeld weer wél. Let op de verwerkingsrichtlijnen van de fabrikant of vraag het na bij je Royal-vestiging.

Kan ik Alsan onder alle weersomstandigheden aanbrengen?

Nee, onder koude en vochtige omstandigheden kan het niet. Alsan Flashing Jardin kan worden verwerkt tot een temperatuur van +5° C. Alsan 770TX kan - door toevoeging van meer katalysator - worden toegepast tot -5° C. Ook de vochtigheid van beton is van invloed. Beton moet voldoende uitgehard zijn (minimaal 28 dagen).

Deel dit bericht: