Als u op zoek bent naar vloeibare waterdichting voor vloeren, daken en details, dan twijfelt u misschien tussen een 2 componenten kunstharssysteem van polymethylmetacrylaat (PMMA) of een 1 component polyurethaan (PU). In dit artikel bespreken we de kenmerken van beide producten, zodat u een weloverwogen keuze kunt maken.

Waterdichting met PMMA: snel, duurzaam én bij lage temperaturen. Een PMMA-kunstharssysteem uit de ALSAN 770-serie heeft verschillende voordelen. Ten eerste zijn deze hoogwaardige ALSAN PMMA afdichtings- of coatingsystemen breed toepasbaar: u kunt de hars gebruiken voor het afdichten en/of antislip maken van balkons, terrassen, galerijen, parkeerdaken en hellingbanen of voor afdichting van bijzondere details zoals bij monumenten en fonteinen. PMMA-harsen worden ook al jaren gebruikt als detailafdichting op daken. Bovendien kunt u deze hars ook bij lage temperaturen aanbrengen – ALSAN 770 TX zelfs tot -5 °C. Dankzij de snelle uithardingstijd kunt u bovendien vrijwel meteen verder werken, want na slechts 30 minuten is het regenbestendig en na 45 minuten kunt u een eventuele volgende laag van dit 2-componenten product aanbrengen. Alleen het ALSAN PMMA-membraan, 2 lagen ALSAN 770 (TX) met vliesinlage, gaat nat in nat. De uitharding start u door een katalysator in poedervorm aan de PMMA kunsthars toe te voegen en goed te mengen.

Het ALSAN PMMA-membraan heeft een ETA (European Organisation for Technical Approvals) certificaat en voldoet aan de ETAG 005 met een levensduurverwachting van minimaal 25 jaar. Het heeft een goede resistentie tegen vele chemische producten en is bestand tegen uv-stralen. Bovendien is het ALSAN-membraan wortelwerend en geschikt voor bijvoorbeeld groendaken. Ten slotte kunt u het product aanbrengen op diverse soorten dakbedekking (bitumen, kunststof, enz.) en kunt u onze PMMA toepassen op talloze andere producten met, waar nodig, een passende primer.

PU-hars als afdichting: ideaal voor balkons en dakdetails. Een PU-waterdichtingshars zoals ALSAN FLASHING QUADRO mag, in tegenstelling tot ALSAN 600, niet op een vlakke ondergrond zonder afschot worden toegepast. Dit heeft te maken met permanente waterbelasting van het in te werken detail, vloerveld of dakvlak. Daarom gebruiken professionals 1-component systemen zoals ALSAN FLASHING QUADRO vooral bij dakdetails en de ALSAN 600 op balkons. Ook de ALSAN PU-kunsthars kan bij lage temperaturen aangebracht worden, maar de buiten- en ondergrondtemperatuur mag niet onder de 5° C zakken. Het PU membraan wordt ook nat in nat geplaatst. En waar nodig wordt ook een passende primer toegepast op de ondergrond.

PU-harsen zijn uiterst dampopen en elastisch. De droogtijd van ALSAN PU-hars ligt iets hoger dan die van de ALSAN PMMA-hars: het drogen gebeurt door contact met de buitenlucht en duurt, afhankelijk van de omgevings- en ondergrondtemperatuur, circa twee à zes uur. Ook deze ALSAN kunstharssystemen hebben een ETA-keuring gehad en zijn daardoor een aantoonbaar duurzame keuze om uw bouwproject vloeibaar af te dichten.

Vloeibare waterdichting: van primer tot finishlaag. Bij de ALSAN-systemen zijn diverse primer- en finishlagen van toepassing. Afhankelijk van de ondergrond waarop u de vloeibare waterdichting plaatst, moet u voor een optimale hechting aan de ondergrond een primer toepassen. SOPREMA heeft een assortiment primers die geschikt zijn voor PMMA- of PU-harsen. Ook hebben we ons aanbod vliezen, die voor extra versteviging zorgen, uitgebreid. Vergeet ten slotte uw slijt- en/of finishlaag niet. Ook hierin zijn verschillende varianten en kleuren, zowel glad als antislip, mogelijk!

Wilt u meer informatie over onze vloeibare waterdichting? Neem dan contact met ons op: wij beantwoorden vrijblijvend al uw vragen en het ALSAN-team komt graag bij u langs voor een projectadvies.

Deel dit bericht: