Met zijn zes ovale gebouwen, middenterrein met gebruikersdak en een patio op de begane grond ademt de nieuwbouw van het Arcus College in Heerlen de sfeer van een Venetiaans plein. Bij de uitvoering van dit complexe project met haar 16.000 m2 aan dakpartijen, kwam de jarenlange ervaring van LAB dakbedekkingen goed van pas. Mede op advies van het dakbedekkingsbedrijf, onderging de oorspronkelijke aanbesteding van de architect nogal wat wijzigingen. Met als resultaat een project dat sneller, goedkoper én beter kon worden uitgevoerd.

Oorspronkelijk ontwerp gewijzigd

Het voorbeeld van de weggewerkte dakopstand, geeft aan hoe belangrijk het is om als dakdekker al in een vroegtijdig stadium te worden betrokken bij het bouwproces. Zo kan de dakdekker de daktechnische aspecten van een aanbesteding goed onder de loep nemen. Vaak dragen dakverwerkers gelijkwaardige alternatieven aan, die beter en voordeliger zijn. Zo ging het ook bij de nieuwbouw van het Arcus College in Heerlen. In nauw overleg met de afdeling techniek van Royal Roofing Materials zijn nogal wat wijzigingen aangebracht aan het oorspronkelijk ontwerp van de architect. Om enkele voorbeelden te noemen:

  1. Het gebruikersdak op het middenterrein was oorspronkelijk voorzien als omgekeerd dak, maar is op advies een warmdak geworden.
  2. Op de daken van de zes ovale gebouwen zou sedumbeplanting komen, in overleg is dat een dakbedekkingssysteem met grind en tegels geworden. 
  3. Vanwege de ovale dakvormen is in plaats van afdekkappen gekozen voor rond gezette aluminium profielen, omdat die prijsgunstiger en kwalitatief beter zijn.
  4. Tot slot was in de oorspronkelijke aanbesteding bij alle dakpartijen sprake van een losliggende kunststof dakbedekking met ingebouwd lekdetectiesysteem. Uiteindelijk is er toch gekozen voor een iets andere dakopbouw.


Project Nieuwbouw Arcus College Heerlen
Leverancier Royal dak & bouw Roermond
Dakoppervlakte 16.000 m²
Noodbedekking Volledig gekleefde dampremmende laag van Royal Polyester (260P11) met warme bitumen
Dakmodel Zes ovale gebouwen
Noodbedekking Volledig gekleefde dampremmende laag van Royal Polyester (260P11) met warme bitumen
Dakisolatie Isobouw Polytop A (polystyreen afschotisolatie), Rc-waarde 4
Dakbedekking

Tweelaagse mechanisch bevestigde dakbedekking:
Onderlaag: Royalbase FR
Toplaag: Royalgum (470K14)


Deel dit bericht: