Zonnepanelen? Ontwerp ook het veiligheidssysteem

Zonnepanelen op het dak? Denk aan de veiligheid!

Een plat dak uitrusten met zonnepanelen? Zeker doen, maar denk in het ontwerp ook na over het veiligheidssysteem, zodat het dak bereikbaar blijft voor onderhoud. Dat gebeurt nu veel te weinig, weet hogere veiligheidskundige Tom Mulder (Vlutters Tools & Safety) die er onderzoek naar deed.

 

“Op het moment dat je een plat dak hebt dat leeg is, heb je een relatief groot gebied waar je veilig kan lopen. Maar als het vol ligt met panelen, verandert het hele veiligheidsaspect. Het wordt veel risicovoller. Wanneer een jaar later iemand dat dak op moet voor onderhoud - aan het dak zelf, aan technische units of aan de panelen - dan is er vaak geen vrije loopruimte meer, of zijn reeds bestaande veiligheidssystemen niet bereikbaar. Daar is simpelweg niet over nagedacht.”

 

“Als het dak vol ligt met panelen, verandert het hele veiligheidsaspect. Het wordt veel risicovoller.” 

Tom Mulder, Veiligheidsdeskundige

Veiligheid in de ontwerpfase

Mulder komt deze kwesties veelvuldig tegen en maakte er tijdens zijn post-hbo opleiding hogere veiligheidskundige zijn afstudeeronderwerp van. “Een belangrijke theorie die ik heb gebruikt is een onderzoek van de TU Delft naar de levenscyclus van een gebouw en dus ook een dak. Dat onderzoek onderscheidt een fase van initiatief, ontwerp, realisatie, gebruik en sloop. Wat we nu zien gebeuren is: er worden zonnepanelen ontworpen en gerealiseerd. Ergens in de fase van realisatie of gebruik ziet men dat het dak eigenlijk niet zo veilig is. Het nadenken over de vraag hoe we het dak veilig gaan onderhouden moet dus naar voren, naar de ontwerpfase.” 

 

Bouwbesluit

Dat is ook hoe het nieuwe Bouwbesluit in elkaar steekt, vervolgt hij. “Dat je in het ontwerp van nieuwbouw gaat bedenken hoe je het onderhoud gaat doen. Maar bij een bestaand dak waar zonnepanelen op worden gelegd, geldt dat Bouwbesluit niet. Dus wordt er niet over nagedacht. Echter de zorgplicht is er niet minder om.” 

Zonnepanelen | Veiligheid op het dak | Royal Roofing Materials

 

Meer aandacht veiligheid in solarbranche

Bij een bestaand dak waar zonnepanelen op worden gelegd, geldt het Bouwbesluit niet. Hier zou meer aandacht voor moeten komen in de solarbranche. Niet alleen de rendabiliteit van het dak moet centraal staan, ook hoe het dak veilig onderhouden kan worden. Door de panelen door te schuiven naar de dakrand, creëer je in het midden van het dak vrije loopruimte. Dit moet al wel in de ontwerpfase besloten worden, achteraf gaat dit niet meer.

 

KOMO Safety omarmen

Wat er onder meer moet gebeuren: “KOMO Safety, de kwaliteitsnormering over valbeveiliging zal omarmd en gepromoot moeten worden door de solarbranche. Hierdoor ontstaat de zekerheid van een veilig dak naar alle geldende wet- en regelgeving. Vooruitstrevende brancheorganisaties en leden daarvan, zullen dakveiligheid mee moeten nemen in het ontwerp. En ook de diverse opleidingsinstituten moeten hier echt wat mee gaan doen.”

Veiligheidsadvies nodig bij uw project?

 

Veiligheidsdeskundige Tom Mulder helpt u hier graag bij!

Laat uw gegevens hier achter

KOMO© Safety keurmerk

Staat veiligheid bij uw opdrachtgever of de gebouweigenaar bovenaan het prioriteitenlijstje? Moeten de veiligheidsvoorzieningen op het dak volgens de veiligheidsrichtlijnen aangebracht worden? Vlutters Tools & Safety helpt u graag!

Lees meer over het KOMO© safety keurmerk

Opleiding veilig werken

In samenwerking met onze partner Vlutters Tools & Safety organiseren wij verschillende opleidingen over veilig werken in de hoogte. Leer in een halve dag alle regelgeving, verantwoordelijkheden en mogelijkheden van beveiligen voor werken op hoogte.

Meld u hier aan voor één van de opleidingen