EPDM dakbedekking | EPDM toepassingen | Daksystemen | Royal Roofing Materials
Verschillende toepassingen EPDM dakbedekking

EPDM dakbedekking en systemen

EPDM is een flexibele kunststof dakbedekking, die meestal uit één groot membraan bestaat. EPDM is op elke gewenste maat te bestellen en het dak is hierdoor bijna direct waterdicht. De verwerking is erg gemakkelijk en er kunnen snel meters worden gemaakt. Grote stappen snel thuis dus! Een EPDM dak is onderhoudsvriendelijk en zéér duurzaam, met een verwachte levensduur van meer dan 50 jaar!

Verschillende EPDM toepassingen

EPDM dakbedekking kan op vier manieren toegepast worden:
    1. EPDM losliggend geballast (bijv. met grind of tegels)
    2. EPDM gedeeltelijk verlijmd / partieel verkleefd
    3. EPDM volledig verlijmd / volledig verkleefd
    4. EPDM mechanisch bevestigd middels inductielassysteem.

 

1. EPDM losliggend geballast (bijv. met grind of tegels)

EPDM losliggend geballast is de meest duurzame toepassing binnen de verschillende systemen. Een kimfixatie voorkomt dat de EPDM-dakbedekking los komt in de hoeken. Deze wordt gerealiseerd door contactlijm te gebruiken. Het EPDM-membraan wordt niet gehecht aan de ondergrond, waardoor er minder snel beschadigingen of scheuren ontstaan. Tevens zorgt de ballast van grind of tegels ervoor dat warmte en UV-straling worden weerkaatst. Hierdoor verouderd het dak minder snel.  Alleen wanneer de constructie van het gebouw is berekend op het extra gewicht van de ballastlaag, kan dit type daksysteem worden toegepast. Ondanks het dak weinig onderhoud vergt en makkelijk kan worden losgehaald, is het wel noodzakelijk om de ballastlaag regelmatig te reinigen.

 

 

2. EPDM gedeeltelijk verlijmd / partieel verkleefd

Wanneer er wordt overwogen om het dak te renoveren, moet uit de windbelasting berekening blijken of partiële verkleving voldoende houvast biedt aan de ondergrond. Advies is om via een inkeping de staat van het dak goed te onderzoeken om te bepalen hoe het huidige dak is opgebouwd. Hierbij wordt er zowel gekeken naar de onderconstructie van het dak, als naar de dakbedekking zelf. Een uitgebreide dakinspectie kunt u door één van onze dakexperts laten uitvoeren. Zij kunnen u tevens ondersteunen met bouwfysische berekeningen, projectbegeleiding en onderhoudsadvies. Blijkt uit onderzoek dat het oude dak kan blijven liggen, dan kan deze prima dienen als dampscherm. Bij oudere daken is er vaak geen sprake van isolatie, waardoor er veel binnenwarmte ontsnapt. Door PIR-isolatieplaten aan te brengen op een goede dampscherm, wordt vocht in de binnenlucht tegengehouden en condensatie in de isolatie voorkomen.

 

 

3. EPDM volledig verkleefd daksysteem

EPDM kan volledig verkleefd worden op de ondergrond, bijv. op (gas)beton, hout, bitumineuze dakbedekking en  gecacheerde PIR-isolatiematerialen. Tevens is EPDM de ideale ondergrond voor verschillende groendaksystemen, zoals GRS, Flordepot of Sedum cassettes. Let wel op: een groendak is geen ballast! Bij dit daksysteem en bij ondergronden die niet optimaal hechten, wordt het EPDM-membraan volledig verkleefd. Dit is noodzakelijk om te voorkomen dat de dakbedekking losraakt. Deze verwerking wordt veel toegepast bij carports, parkeerdaken en overkappingen.

 

 

4. EPDM bevestigd middels inductielassysteem

Een EPDM-membraan kan ook worden bevestigd met het unieke OMG RhinoBond bevestigingssysteem, gebaseerd op elektromagnetische inductielastechnologie. Het systeem gebruikt als bevestigingsmiddel drukverdeelplaten om het membraan te bevestigen, zonder deze te doorboren. Het resultaat is een Factory Mutual-goedgekeurd systeem dat geen punten creëert waar vocht kan binnendringen, minder bevestigingsmiddelen vereist en superieure windweerstand biedt. EPDM dakbedekking die op deze wijze is bevestigd is eenvoudig te demonteren, scheiden, en is goed voor het milieu. Deze methode wordt steeds meer toegepast.

De voordelen van EPDM dakbedekking:

 • Levensduurverwachting van ruim 50 jaar
 • 100% recyclebaar
 • Verkrijgbaar in de kleuren: zwart en grijs
 • Zeer gunstige milieubelastingfactor (DUBO-keurmerk)
 • Duurzaam en ecologisch verantwoord
 • Blijvend elastisch UV- en ozonbestendig
 • Snelle en veilige verwerking zonder open vuur of hete lucht
 • Bitumenbestendig
 • Worteldoorgroeibestendig conform EN 13948
 • Onderhoudsvriendelijk
 • In vliegvuurbestendige variant (FR) verkrijgbaar
 • Productgarantie van 10 jaar All-in dakgarantie van 10 jaar KOMO-gecertificeerd: conform Bouwbesluit

Een EPDM dak leggen middels volledige verkleving

De volledig verkleefde bevestiging wordt het vaak toegepast. In ons volgende blog gaan we hier dieper op in. We bespreken de verwerking en de benodigdheden voor het duurzaam aanbrengen van een EPDM daksysteem. Wilt u niets missen? Volg ons dan via Facebook of Linkedin.

Of schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Een cursus EPDM volgen of advies nodig?

Wilt u een cursus EPDM verwerken volgen of advies wilt u advies bij een project? We zijn al meer dan 38 jaar de specialist in dakbedekkingen. Kom langs op één van onze 14 Royal vestigingen of mail uw vraag naar info@royal-rm.nl. Bellen kan natuurlijk ook op (0)24 377 32 73.

leren werken met EPDM? volg een cursus!

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, acties en trends & ontwikkelingen?

inschrijven nieuwsbrief