Renovatie RDM Campus

Op de zuidelijke rivieroever van de Maas, ligt het terrein van de voormalige Rotterdamsche Droogdok Maatschappij. Wie hier rondloopt, wordt meteen gegrepen door het schitterend uitzicht over de Maas vanaf het waterfront. De markante gebouwen en imposante industriehallen doen de rest. Deze unieke omgeving inspireerden het Havenbedrijf Rotterdam, het Albeda College en Hogeschool Rotterdam om hier samen hét innovatiecentrum voor de maakindustrie van Rotterdam te vestigen: RDM Campus. De monumentale industriële hal vormt onderdeel van het grootschalige renovatieproject RDM Campus.

 

Door de goede logistieke planning kon het dak direct waterdicht gemaakt worden en gingen de lessen van de onderliggende klaslokalen gewoon door.
Stalen dakplaat met 'houten' look
De hal van Innovation Dock, met een hoogte van minimaal twaalf en maximaal twintig meter, biedt een imposante aanblik. Het overgrote deel van het dak is plat, alleen boven het middelste gedeelte van het hallencomplex bevindt zich een schuine kap. Voor de renovatie van dit schuine dakgedeelte, met een totaal oppervlak van circa 7.000 m², leverde Royal Roofing Materials alle dakmaterialen. Aangezien de bestaande houten onderconstructie ernstig was aangetast door de tand des tijds, is deze volledig gesloopt.

De oude houten balken van de onderconstructie zijn vervangen door stalen balken met een kleine stalen dakplaat, een zogeheten Omega-profiel. Aan de benedenzijde (de zichtzijde) heeft dit profiel een 'houten' look. Staand in de metershoge hal kijk je rechtstreeks tegen het metershoge dakbeschot aan en lijkt het net alsof er echte planken tegen het dak aan zijn getimmerd. Aan de bovenkant van de stalen dakplaat is Royalvap Alu ZK aangebracht, een zelfklevende dampremmende onderlaag die tevens dienst doet als eerste waterdichte laag.
Als dakisolatie is gekozen voor 60 mm PIR TR26, met als onderlaag een mechanisch bevestigde Royalbase. Tot slot is het dak afgewerkt met een gebrande toplaag Royalgum Bicom Mineral Natural Black. Om het duurzame, innovatieve karakter van Innovation Dock te onderstrepen, zijn voor de energievoorziening van het gebouw op de schuine dakgedeelten zonnepanelen geplaatst.

Logistieke planning
Gedurende de dakrenovatie mochten de activiteiten in de onderliggende klaslokalen in geen geval worden verstoord. Als op het dak bijvoorbeeld iets werd opengewerkt, moest dat daarna ook meteen weer worden dichtgemaakt. Vooral omdat het dak volledig tot op de draagconstructie werd gesloopt, vergde dat een uitgekiende logistieke planning. Zo moesten de aannemer, de staalbouwers, de dakdekker, de vervanger van de lichtstraten en de installateur van de zonnepanelen hun werkzaamheden zorgvuldig op elkaar afstemmen. Ook als het gaat om de samenwerking tussen alle bij de bouw betrokken partners is de dakrenovatie van Innovation Dock een prestatie van formaat.